De Europese Unie lijkt bezig te zijn met een compromis over de naheffingen op de afdracht aan Brussel. Italië, als huidig voorzitter van de EU-landen, liet maandag doorschemeren dat er achter de schermen gewerkt wordt aan een oplossing.

Maar hoe een compromis eruit kan zien, is nog heel onduidelijk.

Zo kan er bijvoorbeeld gekeken worden naar de uiterste betaaldatum, al lijkt de Europese Commissie daar niets voor te voelen. Regels zijn regels, aldus een woordvoerder van de Europese Commissie maandag.

Dat betekent dat Nederland de naheffing van 642 miljoen euro voor 1 december moet hebben betaald. Als Nederland niet betaalt, loopt het bedrag alleen maar op, omdat er dan rente over wordt berekend, aldus de zegsman.

Herberekening

De naheffing komt er omdat, na herberekening van statistische gegevens, het nationaal inkomen van Nederland groter is dan voorheen berekend. De afdracht aan Brussel is een percentage van het nationaal inkomen.

Groot-Brittannië moet zelfs meer dan 2 miljard euro bijstorten. Andere landen, zoals Duitsland en Frankrijk, krijgen juist geld terug.

Afwachten

Premier Mark Rutte onderstreepte maandag dat Nederland bereid is te betalen, maar dan moeten de cijfers wel juist blijken. Tot dusver heeft de Europese Commissie Nederland daarvan nog niet kunnen overtuigen.

''We wachten af'', zei de premier. ''Als het klopt betalen we, eerder niet.'' Minister Jeroen Dijsselbloem werkt nog aan een brief aan de Tweede Kamer over de kwestie.

Vijf dingen die u moet weten over de Europese naheffing