Bank of England wil strengere regels voor grote banken

De grootste Britse banken moeten op termijn mogelijk grotere kapitaalbuffers gaan aanhouden als gevolg van aangescherpte regels waar de Bank of England (BoE) voor pleit. 

Dat blijkt uit een voorstel dat de toezichthouder vrijdag heeft gepubliceerd.

De BoE wil dat de zogenoemde systeemrelevante banken vanaf 2019 een reserve aanhouden van minstens 4,05 procent van het totaal aan uitstaande leningen, zonder dat die naar risico worden gewogen.

In economisch zonnige tijden waarin de kredietvraag groot is, komt daar een extra buffer bij van maximaal 0,9 procent om te voorkomen dat banken te veel risico's gaan nemen.

Europese regels schrijven vanaf 2018 een zogeheten leverage ratio voor van minstens 3 procent. Groot-Brittannië is niet het enige land dat een stap verder wil gaan. Nederland wil dat de grootste banken ook een hogere buffer aanhouden van minimaal 4 procent van de totale uitstaande leningen.

Leverage 

Banken zijn over het algemeen kritisch over het gebruik van de leverage ratio om te bepalen of zij sterk genoeg zijn om economische tegenwind het hoofd te bieden.

Bij die berekening wordt geen onderscheid gemaakt in de risico's die banken lopen met verschillende soorten kredieten. Daardoor zouden de uitleenmogelijkheden onnodig worden beperkt.

Lees meer over:
Tip de redactie