Premier Valls laakt kritiek Dijsselbloem op Frans beleid

Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem verkeert niet in de positie om het begrotingsbeleid van Frankrijk te bekritiseren. 

"Het Franse parlement is soeverein, het zijn de Fransen die beslissen", zegt de Franse premier Manuel Valls vrijdag in een interview met NRC Handelsblad.

Frankrijk meldde vorige maand dat het begrotingstekort ook na het verleende uitstel door Brussel niet onder de drie procent uitkomt.

De Franse regering heeft volgens Valls fouten gemaakt, maar toch laakt hij de kritiek die politici uit met name Nederland en Duitsland daarna over de Fransen spuiden.

Zo zei Dijsselbloem vorige maand dat hij zich afvraagt of Frankrijk het verleende uitstel wel gebruikt heeft. "Het is niet aan hem om zoiets te zeggen", aldus Valls in het interview. "Hij is voorzitter van de Eurogroep en niet verantwoordelijk voor de Franse begroting."

Gebeterd

De Fransen hebben hun leven inmiddels gebeterd, vindt Valls. "Frankrijk voert een gedegen begrotingsbeleid, aangepast aan de economische situatie", antwoordt hij op de vraag of de zorgen over de economische situatie in Frankrijk gerechtvaardigd zijn. "De neiging tot Frankrijk-bashing is onuitstaanbaar."

Valls is in Nederland voor een ontmoeting met diezelfde minister Dijsselbloem en premier Mark Rutte. Ook minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher en partijleider van de PvdA Diederik Samsom schuiven aan.

Geen indruk

Dijsselbloem is niet onder de indruk van kritiek van de Franse regering aan zijn adres. Over de opmerking van Valls dat het Franse parlement soeverein is, antwoordde hij: ''Daarin heeft hij volstrekt gelijk''.

Maar ook Frankrijk zal de Europese begrotingsregels serieus moeten nemen, houdt de minister vol. Hij zal de eurolanden daartoe blijven aanmoedigen.

De Europese Commissie is met Frankrijk in overleg over de Franse begroting om te bezien of die binnen de afspraken valt. Volgens Dijsselbloem heeft Frankrijk zich bereid getoond om echte maatregelen te nemen en heeft de Commissie daarom nog niet het zwaarste wapen ingezet, namelijk het terugsturen van de begroting.

Lees meer over:
Tip de redactie