Inflatie eurozone kruipt omhoog naar 0,4 procent

De inflatie in de eurozone is in oktober licht gestegen naar 0,4 procent. 

Dat meldde Europees statistiekbureau Eurostat vrijdag op basis van een eerste schatting. In september steeg het prijspeil in de eurolanden met gemiddeld 0,3 procent.

Dat de gemiddelde prijzen van goederen deze maand sneller stijgen dan in september is vooral het gevolg van de prijs van onverwerkte landbouwgoederen. Waar deze producten vorige maand nog met bijna een procent in waarde daalden, is die terugval nu bijna op zijn einde. Ook energieprijzen daalden in oktober minder snel dan vorige maand.

Ondanks de lichte toename in oktober ligt de geldontwaarding nog altijd ver af van de doelstelling van de Europese Centrale Bank (ECB). De bank van de eurozone wil dat prijzen op jaarbasis gemiddeld met iets minder dan twee procent toenemen. De lage inflatie is de ECB een doorn in het oog, omdat die kan omslaan in deflatie. 

Omdat een dalend prijspeil desastreuze gevolgen kan hebben voor de economie probeert de centrale bank al maanden lang meer geld in de economie te pompen. Zo verlaagde de ECB het belangrijkste rentetarief al naar het absolute minimum en werd onlangs besloten op grote schaal geld uit te lenen en bepaalde beleggingsproducten op te kopen. 

De ontwikkelingen in de eurozone liepen ook deze maand uiteen. Het Duitse statistiekbureau meldde donderdag dat de inflatie in Europa's grootste economie deze maand waarschijnlijk is gestabiliseerd op 0,8 procent. In Spanje zakte het prijspeil met 0,2 procent. In Italië liep de inflatie op naar 0,2 procent, na een daling met 0,1 procent in september

Lees meer over:

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie