Opnieuw is het aantal vakbondsleden gedaald, maar er zijn wel meer jongeren lid geworden.

Dat blijkt uit gegevens over dit jaar van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Ook het aandeel vrouwelijke vakbondsleden is weer iets toegenomen. Er zijn nu 630.000 vrouwen lid. Maar het aantal oudere leden tussen 45 en 65 jaar is afgenomen.

Eind maart hadden vakbonden ruim 1,7 miljoen leden. Dat zijn er dertigduizend minder dan een jaar eerder. Bij alle vakcentrales en zelfstandige bonden is het ledenbestand gekrompen. FNV is met ruim 1,1 miljoen leden de grootste vakcentrale.

Jongeren

Er lijkt dit jaar een einde te zijn gekomen in de daling van het aantal jonge vakbondsleden. In vergelijking met vorige eeuw is het aantal jonge leden tot 25 jaar bijna gehalveerd. In 1999 waren 117.000 jongeren lid. Vorig jaar waren dat er nog maar 61.000.

Maar in de afgelopen jaren daalde het aantal jonge vakbondsleden nauwelijks meer. Dit jaar kwamen er voor het eerst weer jonge leden bij. Het ging om een stijging van zesduizend leden. Van alle vakbondsleden is 3,8 procent nu jonger dan 25 jaar.

Ouderen

In de categorie tussen de 25 en 45 jaar daalde het aantal leden juist. Dat geldt ook voor het ledenaantal tussen de 45 en 65 jaar. Het aantal leden van deze leeftijd zakte met negentienduizend. Toch is deze leeftijdsgroep nog steeds de grootste groep met 906.000 leden.

Een deel heeft zijn lidmaatschap opgezegd. Een ander deel is lid gebleven, maar valt nu onder de groep gepensioneerde vakbondsleden van boven de 65 jaar.

De groep gepensioneerde leden is in 2014 gegroeid. Zij zijn nu goed voor 17 procent van de leden. Een op de zes leden is dus 65 jaar of ouder. Zij kunnen vaak voor een lager tarief blijven gebruikmaken van de diensten van een vakbond.