Halvering van export naar Oekraïne

Nederland exporteert steeds minder naar Oekraïne. Oorzaak zijn ''de toenemende politieke spanningen in dat land'', aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag.

In augustus exporteerde Nederland voor 53 miljoen euro naar Oekraïne. In dezelfde maand vorig jaar was dat 98 miljoen euro, bijna twee keer zo veel. In de eerste acht maanden van dit jaar bedroeg de export 516 miljoen euro, ten opzichte van 822 miljoen euro in dezelfde periode in 2013. Dat is een daling van 37 procent.

Er is geen sector die wordt gespaard, overal daalde de export. De daling is in alle productcategorieën zichtbaar. De export van voertuigen voor wegvervoer kreeg de hardste klap met een daling van 65 procent. 

Voor Nederland is Oekraïne niet zo'n grote handelspartner, maar andersom is Nederland wel redelijk belangrijk voor Oekraïne. Vijf procent van alles wat Oekraïne importeert komt uit of via Nederland, dat daarmee het vijfde invoerland is voor de Oekraïners. In de hele EU lag de export tussen januari en eind augustus 28 procent lager dan vorig jaar. 

De gevechten in het industriële oosten en de verzuurde relatie met buurland Rusland hebben Oekraïne in een diepe economische crisis gestort. Dit jaar krimpt de economie met 8 procent volgens prognoses van de Wereldbank.

Lees meer over:
Tip de redactie