Zaterdag 1 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Japanse economie

Onverwacht extra stimulans Japanse bank

De Japanse centrale bank heeft onverwacht de omvang van zijn steunbeleid opgevoerd, om de inflatie in de op twee na grootste economie ter wereld aan te jagen en de groei te stimuleren. 
Door ANP

Dat bleek vrijdag na afloop van een beleidsvergadering van de Bank of Japan (BoJ).

De BoJ gaf aan het huidige steunprogramma, waarbij 60 tot 70 biljoen yen (507 miljard euro) aan extra liquiditeit in de markt wordt gepompt, te vergroten naar 80 biljoen yen.

De stap komt volkomen onverwacht, slechts een aantal economen rekende er op. Ook was in het bestuur van de centrale bank geen sprake van een unanieme beslissing, daar stemden 5 centrale bankiers voor en 4 tegen. Het is de eerste radicale beleidsverandering van bankgouverneur Haruhiko Kuroda sinds het steunprogramma in april vorig jaar begon.

Het vergroten van de financiële steun is onder meer ingegeven door de verwachting dat de inflatie niet aan de doelstelling van 2 procent zal voldoen. Daarnaast staat de economie onder druk door de hogere btw die eerder dit jaar werd ingevoerd.

De Japanse centrale bank verlaagde vrijdag zijn inflatieverwachting voor volgend jaar, van 1,9 procent naar 1,7 procent. De centrale bank rekent nog steeds op een inflatie van 2,1 procent een jaar later.

Aanbevolen artikelen