ROTTERDAM - VolkerWessels heeft 2,4 procent meer winst behaald in de eerste helft van dit jaar. Het nettoresultaat kwam uit op 36,2 miljoen euro, meldde het bouwbedrijf donderdag.

De bedrijfsopbrengsten stegen van ruim 1,6 miljard in het eerste halfjaar van 2003 tot ruim 1,7 miljard euro. VolkerWessels had voor miljard euro aan orders in portefeuille. Een jaar eerder ging het nog om een bedrag van 3,4 miljard.

De hogere omzet was vooral het gevolg van acquisities, die VolkerWessels onder meer in Polen en de Baltische staten deed. Verder rondde de onderneming in het eerste halfjaar de overname van het Britse Fitzpatrick af, wat tot een omzetstijging van 65 miljoen euro leidde.

De Nederlandse markt, de belangrijkste markt voor VolkerWessels, wordt nog steeds gekenmerkt door lage prijsniveaus op de aanbestedingsmarkt als gevolg van hevige concurrentie. Verder signaleerde de onderneming dat steeds meer Duitse bedrijven in Nederland opereren wegens de aanhoudend slechte economische situatie in eigen land.

In het eerste halfjaar was er sprake van overcapaciteit op de Nederlandse kantorenmarkt. De onzekere economische vooruitzichten leidden bovendien tot uitstel of afstel van projecten. De woningmarkt bleef redelijk op niveau. De markt voor infrastructuur kenmerkte zich door "onverantwoord lage marges" onder invloed van het afronden van grote projecten en de aanwezige overcapaciteit, stelde VolkerWessels.

In Duitsland blijft de markt voor koopwoningen ongunstig. Het uitstel van de invoering van de tolheffing leidde bovendien tot uitstel of afstel van voorgenomen onderhoud of nieuwbouw van infrastructuur.

In de Verenigde Staten en Canada hebben alle activiteiten zich goed ontwikkeld. De resultaten in het Verenigd Koninkrijk herstelden zich. De vooruitzichten voor deze markten blijven positief, aldus VolkerWessels.