Economisch vertrouwen in eurozone neemt toe

Het economische vertrouwen in de eurozone is deze maand voor het eerst sinds mei weer duidelijk verbeterd. Dat meldde de Europese Commissie donderdag.

Vooral in Nederland verbeterde de stemming sterk, bleek uit het maandelijkse onderzoek van de commissie. Zowel onder consumenten, winkeliers en ondernemers in de industrie nam het vertrouwen toe, terwijl de stemming in de bouw versomberde. Onder de grote economieën ging de stemming alleen in Spanje achteruit. In Duitsland, Frankrijk en Italië nam het optimisme toe.

De index waarmee de commissie het vertrouwen in de eurolanden meet, ging in oktober van 99,9 naar 100,7. Een stand hoger dan 100 geeft aan dat het vertrouwen hoger is dan het langjarig gemiddelde. De uitslag overtrof de verwachtingen van economen, die gemiddeld een kleine verslechtering voorspelden.

Hoop

ING-econoom Peter Vanden Houte gaf in een reactie aan dat het toegenomen vertrouwen een flintertje hoop biedt voor de eurozone. Het blijft voorlopig echter ''hollen en stilstaan'' met het herstel, waardoor de economie kwetsbaar blijft voor schokken.

De econoom verwacht dat het toegenomen vertrouwen de ECB ertoe zal aanzetten voorlopig geen nieuwe maatregelen te nemen. Gezien de bijzonder lage inflatie zal de centrale bank de komende maanden volgens hem wel besluiten ook andere types obligaties te gaan opkopen. Een eventuele uitbreiding naar staatsobligaties laat waarschijnlijk minstens tot het tweede kwartaal van volgend jaar op zich wachten, aldus Vanden Houte.

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie