De Nederlandse levensmiddelenindustrie is de afgelopen 10 jaar fors gegroeid. De productiewaarde steeg in die periode met 35 procent, gemiddeld 3,4 procent per jaar. 

Dat blijkt uit een donderdag verschenen rapport van de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI).

Ook de investeringen in onderzoek en ontwikkeling gingen aanzienlijk omhoog, met maar liefst 75 procent. Vooral door de steeds toenemende export heeft de levensmiddelenindustrie juist in moeilijke tijden haar grote bijdrage aan de Nederlandse economie versterkt, concludeert de brancheorganisatie.

Het overgrote deel van de ondervraagde ondernemers verwacht voor 2015 een toename van de omzet, de export en de uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling.

De voedings- en genotmiddelenindustrie is met een aandeel van 21 procent in de totale productie de grootste industriële sector in Nederland.

''Uit de cijfers blijkt wederom de grote rol die onze industrie voor de BV Nederland speelt'', zegt FNLI-directeur Philip den Ouden. Toch is hij voorzichtig:

''Verdere groei is de komende jaren zeker niet vanzelfsprekend: afnemende bevolkingsgroei, verminderde voedselinname door de vergrijzing en slechts een kleine groei van onze economie zijn belangrijke uitdagingen voor onze industrie als we vooruitblikken naar de komende 10 jaar.''