Onderhandelingen cao autobranche gestrand

De onderhandelingen over een nieuwe cao voor de Motorvoertuigen en Tweewielerbranche, onder andere garages, fietsenhandels en autodealers, zijn vastgelopen. Dat maakte FNV Metaal bekend.

Volgens de vakbond willen de bij de Bovag aangesloten werkgevers de toeslagen voor avondwerk en voor de zaterdag, die voor heel veel werknemers belangrijk zijn om rond te komen, schrappen.

De werkgevers willen dat de werknemers 7 dagen per week 24 uur beschikbaar zijn, terwijl er niets tegenover staat. ''Al deze verslechteringen moeten van tafel'', aldus Jacqie van Stigt, bestuurder bij FNV Metaal. De bond eist onder meer een structurele loonsverhoging van 3 procent.

Bovag

Bovag bevestigt dat de brancheorganisatie en de bonden nog ver uit elkaar liggen. ''Maar we staan voor onze voorstellen, zoals een zaterdag als gewone werkdag. Daar vraagt de klant om. Het is toch gek dat je op zaterdag wel je fiets of band kan laten repareren, maar niet je auto'', zegt een woordvoerder.

De branche heeft volgens hem een cao nodig die past bij de ''sterk veranderende'' maatschappelijke omstandigheden. ''Anders drukken we de branches en daarmee de werkgelegenheid verder het moeras in. Wat ons betreft des te meer reden dus om snel weer om tafel te gaan en door te praten.''

De cao Motorvoertuigenbedrijf- en Tweewielerbedrijf geldt voor ruim 75.000 werknemers bij ongeveer 10.000 bedrijven.

Lees meer over:

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie