'Ambassadeur jeugdwerkloosheid geen toegevoegde waarde'

De ambassadeur tegen jeugdwerkloosheid heeft geen toegevoegde waarde. De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid kan deze rol beter invullen.

Dat zegt Robbert Coenmans van FNV Jong tegen NU.nl.

"In april eindigt het project van de ambassadeur tegen jeugdwerkloosheid. Wij zeggen: laat de minister het vanaf dan maar overnemen."

Asscher

Dat zou betekenen dat minister Lodewijk Asscher die taak er vanaf april 2015 bij krijgt. "Asscher zet zich nu ook al in tegen jeugdwerkloosheid, hij kan dat prima zelf doen. De functie van een minister is per definitie sterker dan die van een ambassadeur."

Daarmee is dit geen directe kritiek op Mirjam Sterk. Het oud-CDA-Kamerlid werd in april 2013 voorgedragen als ambassadeur aanpak jeugdwerkloosheid om deze groeiende problematiek een gezicht te geven.

Om de werkloosheid onder jongeren te bestrijden is door het kabinet 50 miljoen euro vrijgemaakt. Een van de taken van de ambassadeur is om het bedrijfsleven en het onderwijs beter met elkaar te verbinden. Coenmans: "Geld is een iets minder belangrijke reden, want op de totale Rijksbegroting is dit geen significant bedrag. Maar het telt voor ons wel mee." 

Democratisch

Tot slot is het volgens de FNV Jong-voorzitter ook een voordeel dat aan een bewindspersoon in de Tweede Kamer vragen gesteld kunnen worden. Dit zorgt ervoor dat er betere democratische controle mogelijk is met betrekking tot het werk dat de ambassadeur nu doet, vindt FNV Jong.

Het aantal niet-werkenden tussen de 15 en 25 jaar is in september met tweeduizend afgenomen ten opzichte van augustus tot 112 duizend. Woensdag debatteert de Tweede Kamer over de problematiek en aanpak van jeugdwerkloosheid.

Lees meer over:
Tip de redactie