Maandag 3 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Debat Financiële Beschouwingen

Dijsselbloem wil inzage in EU-cijfers

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) eist inzage in alle cijfers en berekeningen die ten grondslag liggen aan de naheffingen die de Europese Commissie oplegt aan verschillende lidstaten, waaronder Nederland. 
Door Novum

Dijsselbloem zegt niet te kunnen beoordelen of de naheffingen juist zijn berekend, omdat de commissie geen inzage wil geven in de cijfers van alle lidstaten.

Alleen met die cijfers kan Nederland beoordelen of de naheffing terecht is, zei Dijsselbloem. "De commissie zegt die cijfers niet openbaar te kunnen maken, maar dat begrijp ik niet. Iedereen heeft daar in mijn ogen recht op."

De Europese Commissie heeft Nederland een naheffing van 642 miljoen opgelegd.

Bronnenrevisie

Dat komt doordat de Nederlandse economie na een 'bronnenrevisie' groter is dan gedacht, terwijl de economieën van andere landen op papier kleiner zijn geworden.

Dat leidt voor Nederland tot een hogere afdracht aan de EU, en voor landen als Duitsland en Frankrijk tot een lagere.

Brussel wil dat Nederland vóór 1 december betaalt. Dijsselbloem is echter niet van plan te betalen zolang de cijfers niet beschikbaar zijn.

Of het haalbaar is om voor die datum te betalen, trok Dijsselbloem ook in twijfel. "Het is niet doenlijk om dat in de begrotingscyclus in te passen."

Bekijk Dijsselbloems uitspraak:

Aanbevolen artikelen