De Franse regering wil toch proberen haar begrotingstekort volgend jaar te verkleinen. 

Dat blijkt uit een brief van de regering aan de Europese Commissie, die in bezit is van persbureau Reuters.

De Franse minister van Financiën Michel Sapin meldt daarin voor 3,6 à 3,7 miljard euro aan extra besparingen te hebben gevonden. Die inspanning is nodig, omdat het toch al te hoge Franse tekort volgens de originele begrotingsplannen volgend jaar zou oplopen.

Alle eurolanden hebben deze maand hun begrotingsplannen ingeleverd in Brussel. De Europese Commissie heeft tot woensdag om te beslissen of er plannen worden afgekeurd.

Sapin komt niet met extra bezuinigingen, maar vond vooral extra inkomstenbronnen en meevallers.

Lage rente

De besparingen komen onder meer door de lage rente die Frankrijk betaalt over staatsleningen, waardoor de rentelasten lager zijn dan eerder begroot. Ook valt de bijdrage aan de EU-begroting lager uit dan verwacht.

Verder voorziet Parijs hogere inkomsten uit de aanpak van belastingfraude en het afschaffen van belastingvoordelen voor bedrijven.

Door de maatregelen zou het structurele tekort, dat wordt gecorrigeerd voor economische ontwikkelingen, kunnen dalen. Volgens Sapin blijft Frankrijk met zijn bijstellingen en met ''de flexibiliteit die noodzakelijk is in deze verslechterende economische omstandigheden'' op het juiste begrotingspad.

De Franse president François Hollande zei vrijdag nog dat alle bezuinigingsmaatregelen zijn uitgeput. Zijn regering snijdt volgend jaar volgens hem al 21 miljard euro in de uitgaven.