Brussel heeft maandag de Europese naheffing voor sommige EU-lidstaten, waaronder Nederland, verdedigd. De landen zullen moeten betalen.

De extra bijdrage is berekend op basis van cijfers van de landen zelf, aldus Europees Commissaris Jacek Dominik (Begroting).

Het gaat om technische aanpassingen die jaarlijks plaatsvinden. Volgens voorlopige berekeningen van Brussel moet Nederland voor 1 december ruim 642 miljoen euro overmaken, de Britten ruim 2 miljard. Een reeks andere landen krijgt geld terug.

Momenteel overlegt het ministerie van Financiën met Brussel over het af te dragen bedrag om precies duidelijk te krijgen waar dit vandaan komt. Wanneer deze gesprekken zijn afgerond is niet bekend, zo laat een woordvoerder van minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) aan NU.nl weten.

Najaarsnota

Dit kan niet lang duren aangezien voor het einde van november de Najaarsnota naar de Tweede Kamer moet zijn gestuurd. Dijsselbloem liet zondagavond al weten dat Nederland de naheffing betaalt als de cijfers kloppen.

De lidstaten van de EU zijn al sinds 17 oktober van de naheffing op de hoogte. De ophef die vorige week ontstond, nadat het overzicht van naheffingen uitlekte, kwam voor de Europese Commissie als een verrassing.

"De lidstaten zijn volledig geïnformeerd, dus iedereen wist ervan", zei Dominik. De kwestie stond na 17 oktober op de agenda voor twee vergaderingen, waaronder een bijeenkomst van alle ministers van Financiën. Geen van de EU-lidstaten heeft vragen gesteld.

Dominik zei verrast te zijn door de uiterst kritische reactie van de Britse premier David Cameron op de naheffing. Tot dan was er geen enkel signaal van de Britten dat zij bedenkingen hadden bij het bedrag, aldus de Europees Commissaris. Cameron weigert de rekening te voldoen.

Tegenstrijdig

De uitlatingen van Dominik lijken in strijd met verklaringen van premier Mark Rutte en minister Dijsselbloem.

Volgens hen heeft Nederland op ambtelijk niveau wèl om opheldering gevraagd over de naheffing, nadat de cijfers op 17 oktober waren meegedeeld.

Het ministerie van Financiën wil niet reageren op de mededelingen van de Europese Commissie, zegt een woordvoerder desgevraagd. Dinsdag gaat er een brief naar de Tweede Kamer, die om opheldering heeft gevraagd. 

Meningsverschillen

Dominik, een Pool die voor enkele maanden lid is van de Europese Commissie, benadrukte dat de hoogte van de afdrachten van alle EU-landen geregeld wordt herzien. Sommige landen moeten meer betalen, andere krijgen geld terug.

De verschillen zijn ditmaal groter dan anders omdat een aantal slepende meningsverschillen tussen lidstaten en het Europees statistisch bureau zijn beslecht. Het ging dan bijvoorbeeld om de vaststelling wat er precies onder het nationaal inkomen valt. De omvang van het nationaal inkomen bepaalt de jaarlijkse afdracht aan Brussel.

Voor één land werd het inkomen herberekend sinds 1995. Voor de meeste andere lidstaten, zoals Nederland, ging het om aanpassingen vanaf 2002. Enkele landen gaven de laatste jaren consequent een te laag inkomen op, constateerden de rekenmeesters in Brussel.

De totale omvang van het EU-budget gaat niet omhoog, zei Dominik.