De consument moet kunnen kiezen tussen gratis overboeken of rente op zijn betaalrekening

DEN HAAG - De consument moet kunnen kiezen tussen gratis overboeken of rente op zijn betaalrekening. Kiest hij voor de rente, dan moet hij per overschrijving betalen aan zijn bank. Deze aanbeveling doet De Nederlandsche Bank (
DNB

Minister Zalm van Financiën stuurt het rapport van de commissie, onder leiding van DNB-president N. Wellink, woensdag naar de Tweede Kamer. Het rapport gaat over het Nederlandse betalingsverkeer.

Commerciële banken lopen al jaren te hoop tegen het gratis betalingsverkeer. Ze zeggen hierop verlies te lijden omdat klanten te weinig betalingsopdrachten in één keer geven en veel kleine bedragen overmaken.

De
Consumentenbond

Interpay

Over
Interpay

Minister Zalm zegt in zijn schrijven aan de Kamer dat hij nog meer aanpassingen zou willen om iedere Nederlander voldoende toegang tot het betalingsverkeer te geven. Op 1 mei komt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) al met een rapport over toegankelijkheid en bereikbaarheid. De banken ontwikkelen al een verhuisservice voor bankklanten, die daardoor gemakkelijker van bank kunnen veranderen. Binnenkort komt een werkgroep met de verdergaande stap: de klant kan zijn rekeningnummer meenemen naar een andere instelling.

Als sluitstuk voor een goede marktwerking is volgens Zalm goed toezicht van belang. De Nederlandse Mededelingingsauthoriteit (NMa) heeft onlangs de betaalmarkt als speerpunt bestempeld. Zij is een onderzoek begonnen naar pintarieven en naar Interpay.