De Italiaanse financiële sector is de grote verliezer van het Europese bankenonderzoek.

In totaal zakten in het Zuid-Europese land negen banken voor de diepgravende analyse en de stresstest van de Europese Centrale Bank (ECB) en toezichthouder EBA (European Banking Authority). Van deze groep moeten vier banken hun kapitaal zien aan te vullen.

Vooral Monte dei Paschi di Siena zit nog in de problemen. Het geplaagde financiële concern moet nog iets meer dan 2,1 miljard euro zien aan te trekken om de zaken weer op orde te krijgen.

De bank gaat ''alle strategische opties'' onderzoeken voor het oplossen van het kapitaaltekort, zo laat de geplaagde Italiaanse bank zondag weten. Monte dei Paschi heeft adviseurs van UBS en Citigroup ingehuurd voor het onderzoek.

Fusie

De Italiaanse centrale bank zou graag zien dat Monte dei Paschi, de oudste nog actieve bank ter wereld, fuseert met een branchegenoot. De in 1472 opgerichte bank lijdt al ruim twee jaar onafgebroken verlies en werd vorig jaar nog met 4 miljard euro staatssteun overeind gehouden.

Om de boel weer op orde te krijgen, werden de afgelopen maanden duizenden banen geschrapt en werden bezittingen verkocht. Ook werden miljarden opgehaald met de uitgifte van nieuwe aandelen. Al die maatregelen konden niet voorkomen dat de bank toch als te zwak uit het onderzoek van de ECB kwam.

Getroffen

Daarnaast hebben ook de Italiaanse banken Banca Carige, Banca Popolare di Milano en Banca Popolare di Vicenza hebben nog honderden miljoenen euro's aan tekorten.

Het bankwezen in Zuid-Europa is sowieso vrij hard getroffen. Naast de vier Italiaanse banken die nog geld nodig hebben, waren er ook bij twee Griekse banken en twee Sloveense banken tekorten. 

Opvallend daarbij is wel dat de ECB aangeeft dat van deze groep National Bank of Greece en Eurobank uit Griekenland inmiddels al zoveel stappen hebben gezet, dat ze feitelijk aan de goede kant van de streep staan. 

Spanje

Saillant detail is dat alle Spaanse banken ongeschonden door de test heen kwamen. Daar viel in 2012 nog de bank Bankia om. Mede daardoor kreeg Spanje toen voor tientallen miljarden euro's steun uit Brussel. In totaal werden in Spanje vijftien banken onder de loep genomen. Alleen Liberbank kwam niet door de keuring, maar die bank wist de afgelopen maanden de gaten al te dichten.

Dat laatste was ook bij enkele andere Europese banken het geval, zoals het Franse Axa Bank Europe en het eveneens Franse CRH. Ook de Duitse Münchener Hypothekenbank voldeed niet, maar haalde de afgelopen tijd al voldoende op. Hierdoor zijn er uit Duitsland en Frankrijk, twee zwaarwegende financiële landen in Europa, geen instellingen die plannen moeten indienen om hun zaken op orde te krijgen.