Dertien Europese banken moeten nog hun buffers aanvullen om te voldoen aan de eisen van de Europese Centrale Bank (ECB). 

Dit meldt de centrale bank zondag.

Onder andere de Belgische bank Dexia staat in de boeken met een kapitaaltekort van 340 miljoen euro. Toch hoeft de bank geen geld op te halen omdat de instelling wordt afgewikkeld en de Belgische overheid garant staat voor de bank. 

Verder blijken nog een Oostenrijkse, een Cypriotische, twee Griekse, een Ierse, vier Italiaanse, een Portugese en twee Sloveense banken geld tekort te komen.

De Italiaanse bank Banca Monte dei Paschi di Siena heeft nog het grootste gat in de kapitaalbuffers. De bank moet 2,1 miljard euro ophalen. De Griekse Eurobank volgt met een tekort van 1,7 miljard euro. Ook de Portugese bank Banco Comercial Português moet meer dan 1 miljard euro aan kapitaal ophalen. 

Het totale kapitaaltekort van al deze banken komt uit op bijna 9,5 miljard euro.

Plan 

De banken die nog een tekort hebben, moeten binnen twee weken met een plan komen om het kapitaaltekort aan te vullen en binnen negen maanden dit plan uitvoeren.

Uit het onderzoek blijkt dat eind 2013 25 banken in de EU nog een tekort hadden van in totaal 25 miljard euro, maar veel banken hebben dit jaar al geld opgehaald. 

De balansen van 130 banken werden onderworpen aan een grondig kwaliteitsonderzoek afgelopen jaar. Hieruit kwam naar voren dat de waarde van hun eigendommen 48 miljard euro te hoog waren gewaardeerd. Verder moet er nog mogelijk voor 136 miljard euro aan bezittingen worden afgeschreven. 

Verder werd getest hoe de banken zouden presteren onder normale en slechte economische omstandigheden. Als het bufferkapitaal in het normale scenario onder de 8 procent en in het ongunstige scenario onder de 5,5 procent uitkomt, faalt de bank voor de test. 

Nederlandse banken slagen moeiteloos voor stresstest  | Dijsselbloem ziet versterkte Europese bankensector | Uitslag stresstest moet onderling vertrouwen banken herstellen | Overzicht van 25 gezakte banken | Italië grote verliezer in bankenonderzoek