Britse politici hebben woedend gereageerd op de naheffing die de EU Groot-Brittannië wil opleggen. Dat berichtten Britse media vrijdag. 

Eurosceptici eisen dat premier David Cameron alles doet om te voorkomen dat extra geld moet worden overgemaakt.

Premier David Cameron weigert de naheffing te betalen. Hij verklaart dat vrijdag in Brussel na afloop van een Europese top.

''Ik ben boos om de plotselinge presentatie van een rekening van 2 miljard euro'', stelt Cameron. ''Het is een schandalige manier van doen en ik weiger op 1 december te betalen.'' 

De premier zegt dat hij de top heeft onderbroken om de ''onrechtvaardige'' en ''onacceptabele'' naheffing aan te kaarten.

Behalve de Britten moeten onder meer ook Nederland en Italië extra betalen. Cameron zegt dat zijn Italiaanse collega Matteo Renzi zelfs zou hebben gesteld dat het bij de naheffing niet om een getal gaat, maar om een dodelijk wapen. ''En ik ben het daar volledig mee eens'', aldus de Britse premier.

Volgens de Britse krant The Guardian waren de landen die moeten betalen op 17 oktober al ingelicht over de naheffing. 

Muur

Volgens Nigel Farage van de eurosceptische UKIP-partij staat Cameron door de naheffing met zijn rug tegen de muur. "Iedere strategie van de premier met betrekking op de EU heeft gefaald'', sneert Farage

Hij roept Cameron op spoedig een referendum te houden over een vertrek uit de EU. "Hij heeft twee keuzes: een referendum uitschrijven voor de komende verkiezingen of de verkiezingen verliezen."

Vooral het nieuws dat Frankrijk vermoedelijk geld terugkrijgt, is slecht gevallen in Londen. "Europa moet het Britse economische succes niet bestraffen, terwijl het Franse falen wordt beloond'', aldus conservatief parlementslid Mark Pritchard.

"Als dit gedrag niet wordt aangepast, kan het EU-referendum sneller worden gehouden.''