Nederland heeft een flinke naheffing gekregen op de afdracht aan Brussel voor dit jaar. Het zou gaan om een bedrag van ongeveer 642 miljoen euro.

Dat bericht de Britse krant Financial Times donderdag.

De naheffing uit Brussel komt er omdat ook in Europa een nieuwe wereldwijd toegepaste rekenmethode wordt gehanteerd waardoor de Nederlandse economie veel groter is dan eerder berekend.

De afdracht aan Brussel is een percentage van het bruto binnenlands product. Omdat de Nederlandse economie groter is door de nieuwe rekenmethode, stijgt ook de afdracht.

Reactie Rutte

De naheffing komt voor Nederland als ''een onaangename verrassing en roept heel veel vragen op'', aldus premier Mark Rutte tegenover persbureau ANP. Hij zegt dat de kwestie tot op de bodem zal worden uitgezocht.

De VVD en het CDA willen opheldering van het kabinet. ''Naheffing EU-afdracht verkeerde boodschap op verkeerd moment. Raar verhaal. Kabinet opheldering gevraagd. Lijkt op straf voor goed presteren'', twitterde het VVD-Tweede Kamerlid Mark Verheijen.

Zijn CDA-collega Eddy van Hijum gebruikte hetzelfde medium om zijn ongenoegen kenbaar te makken. ''Het moet niet gekker worden.'' Elbert Dijkgraaf (SGP) spreekt van een ''bizarre stijging''.

Dijsselbloem

Eerder dit jaar sprak minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) in de Tweede Kamer nog de verwachting uit dat Nederland door de nieuwe rekenmethode geen naheffing zou krijgen over de Nederlandse afdracht van de afgelopen jaren aan de EU.

De Nederlandse afdracht aan de EU zou door de rekenmethode pas in 2015 gaan stijgen.

Britten woest om naheffing EU | Vijf dingen die u moet weten over de Europese naheffing