De Verenigde Staten pakken alle partijen aan die olie kopen van Islamitische Staat.

Dat zei de Amerikaanse onderminister van Financiën David Cohen donderdag.

De terreurgroep zou tientallen miljoenen dollars per maand verdienen door een combinatie van criminele activiteiten, steun van rijke donoren en de handel in olie. Vooral dat laatste zou veel geld opleveren.

''De tussenpersonen, handelaren, transportbedrijven en alle mensen die werken met de IS-olie, moeten weten dat we hard werken om hen te identificeren en de middelen hebben om ze te stoppen'', dreigde Cohen.

Smokkelaars

''Met uitzondering van terreurorganisaties die door staten worden gesteund, is IS waarschijnlijk de best gefinancierde terreurgroep waarmee we ooit zijn geconfronteerd'', zei de onderminister. IS zou de olie onder meer verkopen aan smokkelaars, die het transporteren naar Turkije en het Koerdische deel van Irak. Ook het Syrische regime van Bashar al-Assad zou olie kopen van de terreurgroep.

De VS zijn volgens Cohen ook van plan andere inkomstenbronnen van IS aan te pakken. Zo ontving de groep dit jaar naar verluidt zo'n 20 miljoen dollar (bijna 16 miljoen euro) aan losgeld. Cohen: ''Als we onze burgers willen beschermen en willen voorkomen dat we onze vijanden financieren, moeten alle landen het tot beleid maken nooit losgeld te betalen.''