De gemiddelde schuld van overheden in de eurozone is in het tweede kwartaal van het jaar gegroeid. 

De schuld bedroeg 92,7 procent van het bruto binnenlands product, tegenover 91,1 procent een kwartaal eerder. Italië ging Portugal voorbij met een schuldratio van 133,8 procent. Over Griekenland zijn geen cijfers bekendgemaakt. Dat meldt het Europese statistiekbureau Eurostat donderdag. 

In de Europese Unie als geheel was eveneens sprake van een stijging, van 86 naar 87 procent. In het tweede kwartaal van vorig jaar kwam de overheidsschuld op 91,7 procent uit en in de hele EU op 85,1 procent. In Nederland bedroeg de schuld 69,6 procent van het bbp, hoger dan de 68,1 procent een kwartaal eerder. 

Na Griekenland en Italië had Portugal relatief de hoogste schuld van alle EU-landen, met een percentage van 129,4 procent. Ierland volgde met 116,7 procent op de voet. Ierland en Portugal zaten tot voor kort in het Europese steunprogramma en kampen nog altijd met hoge schulden, maar wisten die wel terug te brengen.

Ierland stond een kwartaal eerder nog op 121,8 procent, Portugal op 131,6 procent. Estland had met een percentage van 10,5 veruit de laagste schuld ten opzichte van het bbp. Italië had in het tweede kwartaal een hogere schuld.