De verkoop van diesel en lpg is in de maand augustus op een nieuw dieptepunt beland. Dat meldde brancheorganisatie Bovag donderdag op basis van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De verkoop van diesel daalde met bijna 15 procent tot 480 miljoen liter en die van lpg met bijna 36 procent tot 25 miljoen liter. Sinds het CBS deze gegevens bijhoudt (vanaf 2000) zijn de verkoopaantallen niet eerder zo laag geweest.

Bovag schrijft de forse dalingen toe aan de accijnsverhoging op autobrandstoffen aan het begin van het jaar. ''Sindsdien lopen de verliezen maand op maand gigantisch op, met deze historische dieptepunten als laatste bewijs van het falende Nederlandse accijnsbeleid'', stelt de belangenclub.

Bovag

Bovag stelt dat de dieselverkoop juist zou moeten stijgen door de groeiende economische activiteit, ''maar steeds meer transporteurs tanken niet langer in Nederland wegens de hoge accijnzen.''

De brancheorganisatie presenteert donderdag een onderzoeksrapport aan de Tweede Kamer waaruit zou blijken dat de accijnsverhogingen in combinatie met de verhoogde btw binnen 2 jaar leiden tot een verlies van 7200 tot 8200 voltijdbanen bij tankstations en detailhandel in voornamelijk de grensstreek.

Volgens het rapport lopen de gederfde accijns- en btw-inkomsten plus de kosten voor werkloosheidsuitkeringen alleen al dit jaar op tot een verliespost van 438 tot 480 miljoen euro voor de Nederlandse schatkist.