Een klein deel van de gemeenten houdt zich niet aan de afspraak om volgend jaar arbeidsplekken te bieden aan mensen met een zwaardere arbeidsbeperking. 

Dat schrijven vakbeweging FNV en Cedris, de branchevereniging voor de sociale werkvoorziening, donderdag.

Gemeenten moeten vanaf 2015 mensen met een arbeidsbeperking helpen aan echte banen bij reguliere werkgevers. Daarnaast hebben zij toegezegd om zelf in totaal 30.000 'beschutte' werkplekken te bieden aan mensen die zijn aangewezen op meer begeleiding.

Volgens FNV en Cedris heeft zo'n 10 procent van de ruim 90 sociale werkbedrijven nu gezegd dat hun gemeente dat 'beschutte' werk niet gaat organiseren.

Volgens FNV-voorzitter Ton Heerts houden gemeenten gewoon budget om werk te organiseren voor mensen met een zware arbeidsbeperking of handicap. "Als gemeenten doen alsof ze niets met beschut werk te maken hebben, vind ik dat een grove schending van het sociaal akkoord en trouwens ook van het regeerakkoord"', zegt Heerts in het blad Binnenlands Bestuur.

Sociale werkvoorzieningen

Daarnaast waarschuwen beide organisaties dat vijftienduizend tot tweeduizend mensen, die momenteel in een sociale werkvoorziening aan het werk zijn, hun baan dreigen te verliezen. Hun tijdelijke contracten worden niet verlengd.

"Gemeenten zijn terughoudend om nieuwe verplichtingen aan te gaan", aldus Jan-Jaap de Haan, directeur van Cedris, tegenover NU.nl.

"We roepen op om die contracten om te zetten in vaste dienstverbanden. Daardoor behouden gemeenten hun subsidie en worden deze mensen niet de dupe van de wetswijziging."

Vanaf 1 januari gaat de sociale werkvoorziening "op slot".