BUENOS AIRES - De minister van Economische Zaken in Argentinië, Jorge Remes Lenicov, is dinsdag opgestapt. Lenicov kon zich niet verenigen met het beleid van president Eduardo Duhalde.

Het opstappen van Lenicov is bevestigd door zijn ministerie. De bewindsman is het niet eens met een wet die de ineenstorting van het Argentijnse financiële systeem moet voorkomen. Door de beslissing van Lenicov is de positie van het gehele kabinet wankel geworden.

Regering ontslag

Bronnen meldden al dat de regering ook haar ontslag heeft aangeboden. Enkele uren later echter verklaarde staatssecretaris van Energie Alieto Guadagni door president Duhalde naar voren te zijn geschoven als opvolger van Lenicov. Guadagni heeft naar eigen zeggen nog geen beslissing genomen. "Ik heb er nog niet op geantwoord", aldus de bewindsman.

Guadagni bekleedde eerder de functie van staatssecretaris van Handel en Industrie. Ook was hij ambassadeur in Brazilië onder president Menem die tussen 1989 en 1999 de scepter zwaaide in Argentinië.

Tegen

De partijgenoten van president Duhalde in het parlement hebben zich echter uitgesproken tegen een eventuele benoeming van de oud-ambassadeur. "De overgrote meederheid van de peronistische afgevaardigden en senatoren willen Guadagni niet", aldus senator Luis Barrionuevo, maar het is volgens hem uiteindelijk aan de president.

Onrust

Ook de onrust in de straten van het land begint weer de kop op te steken. Linkse partijen, verenigingen van werklozen en mensenrechtenorganisaties hebben voor donderdag een grote mars aangekondingd naar het presidentiële paleis "om het aftreden van president Eduardo Duhalde te eisen."

/ECONOMIESenaat Argentinie stemt in met noodwettenArgentinie kondigt staat van beleg af na plunderingenArgentijns kabinet stapt opTijdelijk geen bankactiviteiten in Argentinie