Ten minste elf banken uit zes Europese landen zouden zijn gezakt voor de stresstest van de Europese Centrale Bank (ECB). 

Dat stelt het Spaanse persbureau EFE op basis van anonieme bronnen uit de financiële sector, weet Reuters. 

Zondag publiceert de centrale bank de resultaten van de test, die moet uitwijzen of 130 grote banken in de eurozone zijn opgewassen tegen extreme situaties.

Drie Griekse banken krijgen een onvoldoende van de ECB, net als drie uit Italië en twee uit Oostenrijk, zo zou blijken uit voorlopige resultaten.

Mogelijk scoren ook een bank uit Cyprus, België en Portugal onvoldoende. De uiteindelijke cijfers kunnen op het laatste moment anders uitpakken, aldus EFE.

Speculatief

De ECB zette het nieuws woensdag weg als 'hoogst speculatief tot de resultaten definitief zijn', aldus verschillende media. Desondanks zorgden de geruchten woensdagochtend voor een waardedaling van de euro ten opzichte van de dollar. 

In november neemt de ECB het toezicht over op de 130 grootste Europese banken van de nationale toezichthouders. Omdat de Europese toezichthouder niet voor onaangename verrassingen wil komen te staan, is er onder deze banken een uitgebreide balanstest gehouden gevolgd door de stresstest.