De Europese Commissie zal woensdag vijf eurolanden vertellen dat zij met hun begrotingsplannen het gevaar lopen de Europese regels te overtreden. 

Dat meldt de Britse krant Financial Times dinsdag op basis van ingewijden.

Frankrijk, Italië, Oostenrijk, Slovenië en Malta zouden plannen hebben ingediend die niet aan de Europese afspraken voldoen. De commissie zou daarom nu extra informatie aan die landen vragen.

Die stap kan de eerste zijn op weg naar afkeuring van de plannen. In dat geval zouden landen verplicht zijn hun plannen aan te passen.

Alle eurolanden leverden hun begrotingsplannen voor volgend jaar vorige week in Brussel in. In het kader van de aangescherpte begrotingsregels worden ze daar onder de loep genomen om te zien of ze aan de Europese normen voldoen. Een definitief besluit over de begrotingen wordt aan het einde van de maand genomen.

Frankrijk

Van Frankrijk is al duidelijk dat het begrotingstekort er voorlopig hoger blijft dan de Europese norm van maximaal 3 procent. Met hervormingen moet het land zijn, voor economische ontwikkelingen aangepaste, structurele tekort zien te verbeteren. Ook op dat vlak zouden de huidige plannen echter tekortschieten.

Italië voldoet wel aan de tekortnorm maar kampt met een torenhoge staatsschuld. Om te voorkomen dat die verder oploopt, moet het structurele tekort worden weggewerkt. Volgens de huidige plannen zou dat doel echter pas in 2017 worden gerealiseerd.