Drie grote, internationale banken krijgen een miljoenenboete van de Europese Commissie omdat ze hebben gefraudeerd met de Zwitserse variant op het rentetarief Libor.

De banken moeten samen zo'n 94 miljoen euro aftikken voor de fraude. Dat heeft de commissie dinsdag bekendgemaakt. 

De banken die worden bestraft, zijn de Zwitserse concerns UBS en Credit Suisse en het Amerikaanse JP Morgan. Die laatste bank moet met een boete van ruim 72 miljoen euro verreweg het grootste bedrag betalen. JP Morgan en UBS werden eerder al eens beboet vanwege fraude met een andere Libor-variant. 

Naast het drietal heeft ook Royal Bank of Scotland (RBS) zich schuldig gemaakt aan fraude met het op de Zwitserse frank gebaseerde rentetarief. Omdat de Schotse bank de fraude aankaartte in Brussel ontloopt RBS zijn straf, die anders was uitgekomen op 115 miljoen euro. 

De Libor is het rentetarief waartegen banken elkaar geld lenen. Sinds 2000 wordt het tarief voor tien verschillende munteenheden opgesteld. Brussel bestrafte eind vorig jaar al eens een groep banken vanwege fraude met de op de euro en yen gebaseerde Libor. RBS was destijds een van die banken en moest 260 miljoen euro betalen. 

Ook Rabobank werd al eens gestraft vanwege fraude met het rentetarief. Bij Rabobank ging het om de varianten gebaseerd op het pond, de dollar en de yen. Rabobank moest daarvoor 774 miljoen euro betalen.