Waardetransportbedrijf Brink's schrapt ruim 600 van de 1.080 banen.

De directie van Brink's maakte het besluit vrijdag bekend. 

Een woordvoerder van Brink's sloot gedwongen ontslagen niet uit. ''Er gaan arbeidsplaatsen verloren maar hoe een en ander wordt ingevuld is nog niet bekend. We treden nu in overleg met de bonden en de ondernemingsraad'', zo wist hij. 

De vestigingen die worden gesloten zijn die in Rotterdam, Zwolle en Arnhem. Het bedrijf heeft verder vestigingen in Amsterdam, Drachten, Houten en Best. Die gaan in afgeslankte vorm verder.

GSN

De ''ingrijpende transformatie'' is nodig om de dienstverlening aan te passen aan gewijzigde marktomstandigheden.

Brink's raakte dit jaar zijn grootste klant kwijt door de oprichting van Geld Service Nederland (GSN), een samenwerking van ING, ABN Amro en Rabobank bij het tellen en sorteren van bankbiljetten en inkopen van geldtransport.

Volgens de vakbonden is de grote klant die wegviel Rabobank, maar de zegsman van Brink's wilde dat niet bevestigen.

CNV

De aankondiging komt volgens CNV Vakmensen op een slecht moment. Juist nu zijn er overal in het land ledenvergaderingen over het eindbod van Brink's voor een nieuwe cao.

De bond laat weten bezorgd te zijn over het lot van de werknemers van Brink's. "De Rabobank zet met deze stap de Brinks-werknemers per 1 juli 2015 na een jarenlange samenwerking in de kou. De maatschappelijke verantwoordelijkheid van de bank is op dit moment ver te zoeken", stelt Peter de Ridder van de vakbond in een persbericht.

"Er was al lange tijd onzekerheid in het bedrijf", aldus De Ridder. "Met het sluiten van de vestigingen wordt Brink's gemarginaliseerd."

CNV Vakmensen wil op korte termijn overleg met Brink's en met de Rabobank. "We willen dat zoveel mogelijk banen behouden blijven. De mensen werken in een specifieke markt en hebben veel kennis van zaken. Het is zonde als dat allemaal verloren gaat."

FNV

Vakbondsbestuurder Meindert Gorter van FNV Transport & Logistiek sluit zich aan bij de kritiek van CNV Vakmensen. ''Ook de Rabobank kan rekenen op een bericht van ons. Ik sluit geen enkele vorm van beweging uit om te bewerkstelligen dat de werknemers het werk kunnen vervolgen'', zegt hij. Maandag houden de bonden een bijeenkomst in Rotterdam.

Volgens Gorter hing het vertrek van Rabobank al sinds de oprichting van Geld Service Nederland (GSN) in 2011 in de lucht. Dat is een samenwerking tussen de drie grootbanken in Nederland, waarmee zij de regie over chartale geldverwerking en -transport overnemen van de bestaande marktpartijen.

''Het is ongelofelijk hoe de Rabobank in de tang zit bij ING en ABN Amro. De Rabobank neemt niet één huisleverancier mee naar GSN en met deze stap neemt de bank in één keer afscheid van alle expertise die deze leveranciers hebben opgebouwd. Het lijkt wel of de Rabobank heeft zitten slapen op de cruciale momenten toen het ging over beheer van cash geld, automaten et cetera.''

Rabobank en GSN

De Rabobank en GSN hebben ''zorgvuldig'' gekozen voor andere geldtransporteurs dan Brink's. Dat lieten beide weten in een reactie.''Brink's bleek niet de beste bij de tender die we uitschreven voor het geldtransport'', stelt Geert Eikelboom, algemeen directeur van GSN. Hij benadrukt dat in het selectieproces niet alleen is gekeken naar de laagste prijs. Ook kwaliteitskenmerken waren volgens hem belangrijk.

Eikelboom wijst erop dat de keuze niet direct betekent dat er werk uit Nederland weggaat. Terwijl bij Brink's werk verdwijnt, komt bij branchegenoten er juist werk bij, aldus de GSN-directeur.

Wereldwijd

Brink’s Nederland is onderdeel van het Amerikaanse The Brink’s Company. Dat concern is naar eigen zeggen wereldwijd marktleider op het gebied van beveiligd transport en beheer van contante geldstromen.

De activiteiten in Nederland genereerden in 2013 een omzet van circa 120 miljoen dollar (bijna 94 miljoen euro), zo bleek vrijdag uit documenten van The Brink's Company. De zaken die overblijven zullen zo'n 40 miljoen dollar aan opbrengsten behalen, zo schat de onderneming. The Brink's Company neemt vanwege de reorganisatie een last van 16 tot 22 miljoen dollar in het derde kwartaal.

Profiel Brink's