Kinderopvang Triodus is vrijdag door de rechtbank in Den Haag failliet verklaard. 

De stichting, met circa 350 medewerkers en 49 vestigingen in de regio Den Haag, maakt direct een doorstart onder de vleugels van branchegenoot SWKGroep.

Het is de bedoeling dat zo veel mogelijk medewerkers meegaan naar de nieuwe eigenaar, laat de curator weten. SWK wil alle kindercentra openhouden. Komende weken wordt gekeken wat de precieze gevolgen voor het personeel zijn. Daarover komt naar verwachting begin november meer duidelijkheid.

Triodus had veel last van een krimpende markt in de kinderopvang. Hoge vaste huurlasten drukten uiteindelijk te zwaar op de begroting, aldus de curator. De schulden van Triodus bedragen zo'n 3,5 tot 4 miljoen euro.

De doorstart is geregeld via een zogenoemde 'pre-pack'-regeling. Twee weken terug werd al een stille bewindvoerder aangesteld om de mogelijkheden voor een overname te onderzoeken. Er is vervolgens gesproken met zes partijen. SWK rolde als beste kandidaat uit de bus.

Kinderopvang

Het is het tweede grote faillissement in de kinderopvang dit jaar. Afgelopen zomer zorgde het omvallen en doorstarten van Estro nog voor grote commotie. Volgens critici was hier bij de pre-pack nooit sprake geweest van een transparant en open biedingsproces.

Deze commerciële onderneming werd overgenomen door een ander onderdeel van de hoofdaandeelhouder. Daarbij gingen honderden banen verloren.

Stichting SWKGroep is met 200 vestigingen en ruim 2000 medewerkers een van de grootste kinderopvangorganisaties in Nederland. De organisatie verzekert dat er voor de ouders en ongeveer 2400 kinderen van Triodus op korte termijn niets verandert.