Frankrijk moet zich aan de afspraken houden om zijn overheidsfinanciën op orde te brengen. Premier Mark Rutte heeft dat vrijdag gezegd na de ministerraad. 

Dreigementen wilde hij niet gebruiken, want dat kost volgens hem alleen maar energie. De Europese Commissie is nu aan zet, onderstreepte de premier.

Frankrijk heeft een veel te hoog begrotingstekort, maar de regering in Parijs weigert extra te bezuinigen. De Europese Commissie moet de begrotingsplannen van Frankrijk nu beoordelen. ''Die gesprekken zijn gaande'', zei Rutte. Het leek hem verstandig er verder over te zwijgen.

Rutte ging ook in op de ''zorgelijke economische signalen'', zoals de fors dalende beurskoersen en de sterk opgelopen rente op Griekse staatsleningen. Volgens de premier onderstreept dit het gelijk van wat minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën eerder zei.

Om uit de crisis te komen moeten de overheidsfinanciën gesaneerd worden, moeten zorg en sociale zekerheid voortdurend bij de tijd worden gehouden en moet overheid investeren als dat kan. Dat laatste doet Nederland voor miljarden extra in wegen en spoorverbindingen te steken, zei Rutte.