De daling van de beurskoersen is fors, maar minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem wil nog niet speculeren op een nieuwe economische crisis.

"Dat lijkt me allemaal te snel en te somber", zei Dijsselbloem vrijdag voorafgaand aan de ministerraad.

Mogelijk is sprake van een 'correctie' van de beurskoers. Woensdag en donderdag sloten de beurzen wereldwijd met grote verliezen.

"Ik vind het nog te vroeg om al te veel conclusies te trekken na deze week op de beurzen", zei Dijsselbloem, die de feiten 'diffuus' noemde.

De voorzitter van de Eurogroep noemde de beursdaling wel "fors". "We moeten kijken hoe dat verdergaat."

Correctie

Mogelijk zijn de inzakkende beurzen ook een correctie op de fors opgelopen beurskoers van het afgelopen jaar, zei Dijsselbloem. De daling hangt mogelijk samen met het zeer ruimhartige monetaire beleid. Dat heeft voor en nadelen.

"We hebben altijd geweten dat het een risico was, dat het tot opstuwen van aandelenkoersen zou leiden met op enig moment weer een correctie. Dat lijkt nu te gebeuren. Ik hoop dat die correctie natuurlijk beperkt blijft."

Reële economie

Het is nu zaak om af te wachten wat de gevolgen zijn voor de reële economie. "Nederland was geleidelijk uit het dal aan het komen en een aantal andere landen ook en hebben daarvoor maatregelen getroffen."

Het is aan overheden om verdere maatregelen te nemen om te zorgen dat de economie op orde komt, dat de overheidsfinanciën sterker worden zodat 'we met zijn allen' beter opgewassen zijn tegen een mogelijke nieuwe crisis, aldus Dijsselbloem.

'Koersdalingen niets meer dan financiële correctie' | 'Situatie niet zo erg als koersen doen vermoeden'