De komende tien jaar wordt er voor 6 biljoen dollar (4,74 biljoen euro) geïnvesteerd in energieproductie die niet duurzaam is. 

Dat staat in een vrijdag gepubliceerd rapport van Oxfam Novib. Als het aan die organisatie ligt, wordt een deel van dat bedrag 'omgebogen’ naar duurzame energie, zoals wind- en zonne-energie.

In 2012 werd er 674 miljard dollar (532 miljard euro) gestoken in de productie van olie, kolen en aardgas. Dat geld komt bij de bedrijven die de brandstoffen winnen zelf vandaan, maar ook bij investeerders als pensioenfondsen en banken.

Volgens Oxfam Novib lopen die daardoor een financieel risico. Zo’n 80 procent van de fossiele brandstoffen kan namelijk niet worden opgestookt, als men de temperatuursstijging deze eeuw onder de 2 graden wil houden. Oftewel; er lijken veel meer reserves te bestaan, dan dat er daadwerkelijk gewonnen kan worden.

Klimaatverandering

''Investeerders en overheden dienen investeringen in hernieuwbare en schone alternatieven fors op te voeren. Dit levert niet alleen goede, duurzame kansen voor investeerders op, maar pakt ook klimaatverandering aan’’, aldus Tom van der Lee, directeur campagnes bij Oxfam Novib. Bovendien, zo vindt de organisatie, zouden de investeerders de bedrijven moeten aanspreken op het feit dat zij vooral met niet-duurzame energiebronnen werken.