Europese beurzen gaan opnieuw omlaag
Opnieuw waren zorgen over de effecten van de economische malaise in Europa de voornaamste reden voor het pessimisme onder beleggers.
De AEX-index, die woensdag het grootste verlies in bijna drie jaar optekende, zakte tot de laagste stand sinds 1 oktober 2013.
De AEX-index sloot met een verlies van 0,9 procent op 376,27 punten, terwijl de Midkap, de index voor Nederlandse middelgrote aandelen, een fractie steeg tot 541,01 punten.
De graadmeters in Londen en Parijs leverden tot 0,5 procent in. Op de DAX in Frankfurt werd een fors verlies weggewerkt, waarna de index 0,1 procent hoger sloot.
Inflatiecijfers
De graadmeters zakten donderdagochtend na een sterke opening al snel in het rood en doken na de bekendmaking van de Europese inflatiecijfers verder omlaag.
Uit cijfers van Eurostat blijkt dat de inflatie in de eurozone in september tot 0,3 procent is gezakt.
De bijzonder lage inflatie voedt de vrees voor deflatie, een periode van aanhoudende prijsdalingen. Deflatie kan een rem op de economie zetten.
Griekenland
De onrust op de financiële markten heeft ook druk gezet op de tienjaarsleningen van Zuid-Europese landen. Vooral Griekenland moest het opnieuw ontgelden, maar ook de rentes van Spanje en Italië liepen stevig op.
Het rendement op obligaties beweegt tegenovergesteld aan de waarde ervan. Een dalende rente wijst daarmee op een toenemende vraag. Hoe meer vertrouwen er in het land is, hoe lager de rente op staatsleningen is.
Tijdens de Europese schuldencrisis liepen de Spaanse en Italiaanse rentes nog op tot meer dan 7 procent. Nu betalen de Zuid-Europese landen voor vergelijkbare leningen respectievelijk 2,4 en 2,7 procent.
Merkel
De Duitse bondskanselier Angela Merkel waarschuwde donderdag in het Duitse parlement dat de crisis in de eurozone nog niet is overwonnen. "De eerste successen laten zien dat we het juiste pad hebben gekozen'', zei Merkel in een verwijzing naar de ontwikkelingen in Spanje, Ierland en Portugal.
''Maar ik blijf zeggen dat we ons doel nog lang niet hebben bereikt. De crisis is nog niet overwonnen, omdat de oorzaken, die voortkomen uit de opzet van de muntunie en de situatie van afzonderlijke landen, niet zijn weggenomen."
Merkel verwijst hier naar Frankrijk. De tweede economie van Europa heeft zijn staatsfinanciën niet op orde, ondanks waarschuwingen vanuit verschillende kanten.