Het aantal luchtreizigers zal de komende 20 jaar ruimschoots verdubbelen, van de verwachte 3,3 miljard dit jaar naar 7,3 miljard in 2034.

Dat voorspelde de internationale luchtvaartorganisatie IATA donderdag. Het is de eerste keer dat de branchevereniging met zo'n prognose voor de lange termijn komt.

IATA verwacht verder dat China tegen 2030 de Verenigde Staten zal hebben afgelost als de grootste luchtvaartmarkt ter wereld. Vluchten van, naar en binnen de Volksrepubliek zullen in 2034 naar verwachting goed zijn voor zo'n 1,3 miljard reizigers, wat neerkomt op een groei van gemiddeld 5,5 procent per jaar. In de VS leidt een jaarlijkse stijging met gemiddeld 3,2 procent tot 1,2 miljard passagiers over 20 jaar.

Behalve in China voorziet IATA met name in Afrika een sterke expansie. Acht van de tien sterkst groeiende markten in de komende 20 jaar liggen op dat continent, voorspelt de brancheorganisatie. Ook het aantal passagiers van en naar het Midden-Oosten neemt naar verwachting stevig toe.

Voor luchtvaartmaatschappijen die het van de Europese markt moeten hebben, ziet de toekomst er minder zonnig uit. Duitsland, Spanje en Frankrijk zijn nu nog de vijfde, zesde en zevende markt ter wereld, maar moeten de komende jaren terrein prijsgeven ten gunste van onder meer Brazilië, dat van de tiende naar de vijfde plek stijgt, en Indonesië. India achterhaalt Groot-Brittannië als de op twee na grootste luchtvaartmarkt