De crisis in de eurozone is nog niet overwonnen. Dat kan alleen als landen hun tekorten terugdringen en hun economie versterken. Dat zei de Duitse bondskanselier Angela Merkel donderdag in het Duitse parlement.

''De eerste successen laten zien dat we het juiste pad hebben gekozen'', zei Merkel in een verwijzing naar de ontwikkelingen in Spanje, Ierland en Portugal.

''Maar ik blijf zeggen dat we ons doel nog lang niet hebben bereikt. De crisis is nog niet overwonnen, omdat de oorzaken, die voortkomen uit de opzet van de muntunie en de situatie van afzonderlijke landen, niet zijn weggenomen.''

Merkel sprak tegen de achtergrond van grote onrust op de financiële markten, waar de zorgen over de internationale economie de afgelopen dagen tot een massale uitverkoop op de beurzen hebben geleid. Donderdag liepen daarbij ook de rentes van Zuid-Europese landen hard op.

De veilig geachte Duitse obligaties waren de enige staatsleningen uit de eurozone die donderdag wel in trek waren. De Duitse 10-jaarsrente zakte daardoor naar het ongekend lage niveau van 0,7 procent.

Het gat tussen de Franse en Duitse rente groeide tot het hoogste niveau van het afgelopen halfjaar, terwijl de Nederlandse rente weer richting de grens van 1 procent kroop.

Begrotingsafspraken

Geen enkel EU-land mag worden ontzien bij het naleven van de Europese begrotingsafspraken, zei Merkel verder. Hoewel Merkel daarbij niet expliciet naar Frankrijk verwees, lijkt het signaal aan de Franse regering duidelijk.

Volgens Merkel is het essentieel dat alle 28 landen van de Europese Unie zich 'volledig' houden aan de begrotingseisen.

Lukt dat niet, dan komt het vertrouwen in de eurozone in het geding, zo waarschuwde de bondskanselier. Ook in andere Europese landen nemen de zorgen over de ruime Franse begroting de laatste dagen toe.

In de Franse regeringsplannen, die vorige maand werden gepresenteerd, loopt het begrotingstekort volgend jaar namelijk slechts terug tot 4,3 procent.

Volgens de Europese eisen zou het land echter dan al op een tekort van drie procent moeten zitten. Aan de eis kan Frankrijk met de huidige lijn pas in 2017 voldoen.