De jongerenafdelingen van de vakbonden FNV en CNV gaan samen met 28 andere initiatieven de jeugdwerkloosheid bestrijden.

De samenwerkende organisaties, waaronder FNV Jong en CNV Jongeren, hebben een speciale website in het leven geroepen om beter vindbaar te zijn voor werkloze jongeren. Daarop zien jongeren eenvoudig waar en hoe zij het best hun kansen op de arbeidsmarkt kunnen vergroten.

CNV jongeren voorzitter Michiel Hietkamp legt uit dat deze mate van samenwerking ongekend is. "Met het project Hete Pepers werkten NJR, FNV Jong en CNV jongeren regionaal al langer samen. Maar door deze samenwerking bundelen veel initiatieven hun krachten en kunnen ze meer jongeren helpen hun kansen op werk te vergroten."

Initiatief

Oud-Kamerlid Mirjam Sterk stelt als ambassadeur aanpak jeugdwerkloosheid vast dat de huidige generatie werkzoekende jongeren initiatief toont.

"Ze zitten niet bij de pakken neer maar werken hard aan het verbeteren van hun eigen toekomst, door het organiseren van netwerkbijeenkomsten en workshops. Door deze samenwerking bundelen veel initiatieven hun krachten en kunnen ze meer jongeren helpen hun kans op werk te vergroten", aldus Sterk.

Daling

De jeugdwerkloosheid daalde in september tot 13,8 procent, wat neerkomt op 112 duizend werkzoekende jongeren. In augustus was dit nog 14,3 procent.

Beweeg de cursor over de lijn om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van het CBS. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

In een reactie op de meest recente cijfers zegt Sterk dat veel jongeren met diploma die op zoek waren naar een baan en veel jongere schoolgaande jongeren die op zoek waren naar een stage of leerbaan, deze kennelijk hebben gevonden. 

Daarbij benadrukt zij wel dat er geïnvesteerd moet blijven worden in de toekomst van jongeren en het matchen van jongeren op vacatures. Zij beseft zich wel dat niet alle jongeren klaar zijn om direct bemiddeld te worden.

"Een deel van de jeugdwerkloosheid word veroorzaakt door een mismatch op de arbeidsmarkt. Door werknemersvaardigheden te trainen aan werkzoekende jongeren en hun sollicitatieskills te verbeteren maken we jongeren arbeidsfit. Zo vinden ze sneller een baan wanneer de economie weer aantrekt", aldus Sterk.

Programma

Eerder liet Sterk nog weten dat in 2013 bijna tienduizend jongeren aan werk zijn geholpen met een speciaal opgezet programma om hen te helpen met een start op de arbeidsmarkt. Daarbij gaf zij al aan meer projecten op te willen zetten en uitbouwen die de jeugdwerkloosheid kunnen bestrijden.

Werkloosheid daalt verder in september