Oud-minister Camiel Eurlings stapt op als topman van luchtvaartmaatschappij KLM.

NAAM: Camiel Martinus Petrus Stephanus Eurlings

GEBOREN: 16 september 1973 in Valkenburg

LOOPBAAN: Eurlings was 8 jaar toen hij zich als belangstellende meldde bij de gemeenteraad in het Limburgse Valkenburg aan de Geul. 13 jaar later zat 'Us Camielke' als gemeenteraadslid in de bankjes. Op zijn 24e kwam hij voor het CDA in de Tweede Kamer, bleef daar zes jaar en zat vervolgens drie jaar in het Europees Parlement.

Hij had het naar eigen zeggen naar zijn zin in Brussel, maar keerde in 2007 terug. Op 33-jarige leeftijd werd hij minister van Verkeer en Waterstaat. Zijn ambitie was het fileleed op te lossen. ''De schop in de grond'', was zijn mantra. Eurlings gold als de kroonprins van het CDA, maar stapte in 2010 uit de politiek. Eurlings zat sinds juli 2011 in het bestuur van KLM. Op 1 juli 2013 volgde hij Peter Hartman op aan de stuurknuppel van het bedrijf.

IOC: Eurlings is sinds vorig jaar de vertegenwoordiger van Nederland bij het Internationaal Olympisch Comité. Hij volgde koning Willem-Alexander op. Eerder leidde Eurlings de Alliantie Olympisch Vuur 2028. Die moest onderzoeken of Nederland zich kandidaat kon stellen voor de Olympische Zomerspelen van 2028. De alliantie hief zichzelf op toen het kabinet besloot de olympische ambities op te geven.