De afhandeling van schade en het versterken en verbeteren van woningen in het Groningse aardbevingsgebied komt voor een groot deel in handen van regionale aannemers. 

Dat meldt de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) woensdagavond.

De NAM besteedt vanaf 1 januari de afhandeling van bevingsschade en woningversterking uit. Er komt een nieuwe organisatie met zo’n 150 werknemers die vanuit een eigen pand in Appingedam honderden lokale aannemers en schade-experts gaat aansturen bij het herstellen van aardbevingsschade en bouwkundig versterken en verduurzamen van woningen en andere panden.

De nieuwe organisatie, die eerst de werktitel Centrum voor Veilig Wonen meekrijgt, wordt gevormd door ingenieursbureau Arcadis, schadeafhandelingsspecialist CED en een samenwerkingsverband van noordelijke bouwbedrijven, waaronder Oosterhof Holman, Van Wijnen en Sealteq. Deze bedrijven kennen de bewoners en het gebied en moeten ervoor zorgen dat lokale bouwbedrijven de krachten gaan bundelen, aldus de NAM.

Dialoogtafel

De nieuwe organisatie gaat relatief kleine schades versneld afhandelen. Meer complexe gevallen worden vanaf het begin door een specialist in behandeling genomen. Over de snelheid van het verhelpen van schade is veel te doen. Dinsdag nam de Tweede Kamer nog een motie aan waarin staat dat schades sneller afgehandeld moeten worden.

De nieuwe organisatie wordt een besloten vennootschap met een eigen directie. Het bedrijf staat onder toezicht van onder andere de Dialoogtafel.

Daarin overleggen verschillende partijen, waaronder het Rijk en lokale overheden, over de gevolgen van de gaswinning in Groningen. Ook besluiten ze over wat er gaat gebeuren met het steunpakket van minister Henk Kamp van Economische Zaken voor het bevingsgebied.

Alle berichten over de aardbevingsschade in Groningen