AMSTERDAM - De Europese effectenbeurzen wisten dinsdag niet echt richting te bepalen. Aanvankelijk openden zij positief, maar tegen de middag zakten ze weer weg. De effectenbeurs in Amsterdam sloot nipt op winst met een stand van 526,13 punten. Dat is 0,75 punt (0,14 procent) hoger dan de voorgaande dag.

Bekijk video

De CAC-index in Parijs sloot met een winst van bijna 0,1 procent. In Londen daalde de FTSE-index 0,6 procent en de beursgraadmeter DAX in Frankfurt stond kort voor aanvang van de avondhandel 0,2 procent lager.

Op de beursvloeren overheersten nog de naweeën van de zware klappen in de telecomsector op maandag. Ericsson en Lucent waren daar toen debet aan en Verizon Communications en AT&T Wireless konden dinsdag niet overtuigen met hun kwartaalcijfers.

Ericsson raakte op de beurs in Stockholm verder in verval met een koersverlies van 4,4 procent. Maandag was er al 24 procent van de koers afgegaan. Vodafone belandde in Londen op het laagste punt in vier jaar. De telecommalaise trof in Amsterdam CMG hard. De automatiseerder, met een belangrijke telecomdivisie, zakte 4,1 procent tot 3,76 euro.

Nog erger was de situatie voor Landis. De leverancier aan telecombedrijven was op het Damrak nog maar 13 eurocent waard, 57 procent minder dan maandag toen de onderneming van haar banken kreeg te horen dat ze geen heil zien in een reddingsplan.

Hagemeyer

Ook handelshuis Hagemeyer was terug te vinden in de onderste regionen. Het bedrijf had dinsdag de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering en was onzeker over zijn toekomstsverwachtingen. Dat straften beleggers af met een koersverlies van 6,1 procent op 23 euro.

Akzo Nobel gaf tegenwicht aan de koersdalingen. Het chemie- en farmacieconcern maakte gunstige kwartaalcijfers bekend. Beleggers beloonden het bedrijf met een plus van 2,5 procent op 48,95 euro.

Getronics

Nog beter verging het automatiseerder Getronics. Het fonds won 3,3 procent op 3,40 euro. Daarmee maakte het bedrijf het verlies van maandag niet goed, want toen leverde Getronics 4,9 procent in. Getronics maakte dinsdag bekend converteerbare obligaties te willen terugkopen.

Philips, Unilever en Ahold trokken de AEX verder omhoog. Unilever profiteerde van de verkoop van negentien Noord-Amerikaanse merken aan ACH Food Companies, een Amerikaanse dochteronderneming van het Britse Associated British Foods. Unilever ontvangt door de verkoop ruim 400 miljoen euro en zag zijn beurskoers 1,3 procent stijgen.

Beleggers in Associated British Foods waren nog blijer. Het voedingsmiddelenbedrijf schoot 8,1 procent omhoog en was daarmee de sterkste stijger in de Londense FTSE-index.

De euro sloot de Europese valutahandel af op 0,8900 dollar tegen ,8880 op maandag. Tegenover het pond sterling ging de koers van ,6125 naar 0,6140 pond.