De top van SBM Offshore wist al begin 2012 dat het bedrijf mogelijk smeergeld had betaald aan werknemers van het Braziliaanse staatsoliebedrijf Petrobras.

Aandeelhouders hoorden pas twee jaar later dat de oliedienstverlener onderzoek deed in Brazilië, meldt maandblad Quote woensdag.

Naast de top was ook de raad van commissarissen van SBM Offshore al sinds 2012 op de hoogte, bevestigt een woordvoerder van SBM aan Quote. Petrobras geldt als afnemer van boorplatformen als de belangrijkste klant van SBM.

Het interne onderzoek bij het Nederlandse concern, dat in april werd afgerond, leverde geen bewijs van omkoping in Brazilië op. Wel betaalde SBM waarschijnlijk smeergeld in Afrika.

Petrobras

Niet alleen de aandeelhouders werden volgens Quote lang in onwetendheid gelaten. Uit interne documenten zou blijken dat bestuurder Sietze Hepkema stelt dat Petrobras al in 2012 over het lopende onderzoek is ingelicht. Maar Petrobras laat aan Quote weten dat het pas in februari van het onderzoek hoorde.

Petrobras stelde ook een onderzoek in, maar bewijs voor omkoping werd ook door dat bedrijf niet gevonden. De Braziliaanse autoriteiten doen nog wel onderzoek. Zolang dat onderzoek loopt, staat het Schiedamse bedrijf op de zwarte lijst van het olieconcern en wordt SBM geweerd van projecten van Petrobras in het Zuid-Amerikaanse land.