Garages en fietsenmakers aangesloten bij branchevereniging Bovag laten hun personeel vaak te veel en te lang werken.

Een kwart van de automonteurs en fietsenmakers werkt elke week meer uren dan in hun contract is afgesproken, zo stelt vakbond FNV Metaal woensdag na onderzoek onder 840 werknemers in de branche.

Bijna twintig procent van het personeel bij Bovag-leden werkt per dag 9,5 uur of meer. Van die overwerkers heeft ruim veertig procent bovendien geen inzicht in hoeveel uren ze te veel hebben gewerkt en hoeveel ze daarvoor betaald krijgen. Het loonbriefje geeft ze daarover geen duidelijkheid, aldus de bond.

Bovag stelt in een reactie geen moeite te hebben met overwerkend personeel, mits dat in overleg gebeurt.

"Iedereen vindt een baan belangrijk en iedereen snapt dat je soms een stapje extra moet doen om de boel overeind te houden. Maar het moet niet te extreem worden. Als mensen de regels overtreden is dat niet goed te praten en moet er iets aan gebeuren", aldus de woordvoerder tegen NU.nl.

Zaterdag

Uit het onderzoek van FNV blijkt ook dat bijna twee derde van de fietsenmakers, autoverkopers en monteurs moet werken op zaterdag.

Compensatietijd voor die dienst wordt in het gros van de gevallen echter niet toegekend, zo stellen de ondervraagden. Meer dan zestig procent van de werknemers draait een zesdaagse werkweek.

De resultaten van het onderzoek van FNV zijn volgens Bovag een signaal dat de huidige regels niet passen bij de praktijk. 

Bovag stelt ook vast dat de zaterdag een "gewone werkdag" is geworden. Maar dat komt volgens de brancheorganisatie omdat er op deze dag veel vraag is naar bijvoorbeeld monteurs. "De vraag om de werkplaats open te gooien is steeds groter. Maar de huidige regels passen niet bij de praktijk en zijn te ingewikkeld."

Een versimpeling van deze regels is voor Bovag daarom de inzet van de cao-onderhandelingen die in oktober zijn gestart. "Er bestaat nu één cao voor twee regelingen. Voor fietsenmakers is de zaterdag een gewone werkdag en wordt het niet extra betaald. Bij autobedrijven is dat niet het geval. Daar willen we over praten."