Niet alle congresgangers van FNV Bondgenoten die vorige week tegenstemden, waren op de hoogte van de laatste toezeggingen die zijn gedaan op het gebied van de financiën binnen de nieuwe fusiebond.

Dat zegt Ton Heerts in gesprek met NU.nl.

Volgens de werknemersvoorman was niet iedereen die vorige week woensdag 'nee' stemden, ook daadwerkelijk tegen de voorgenomen fusie.

Volgens de vakbond dachten mensen dat er bij een tegenstem opnieuw onderhandeld kon worden, maar dat was niet het geval.

Heerts: "Nadat de benodigde tweederde meerderheid vorige week woensdag niet werd behaald, kregen we van FNV Bouw en het FNV ledenparlement een duidelijk signaal om de fusie toch door te zetten. In combinatie met de handtekeningen van de congresafgevaardigde van FNV Bondgenoten om nog een congres uit te roepen heb ik besloten: we gaan er toch voor."

Wordt dit wel dezelfde fusie die jullie twee jaar geleden in gedachten hadden?

"In hoofdlijnen staat de fusie vast, die komen voort uit het FNV-congres van 2013. Er zijn oprecht veel misverstanden over de financiën. Ik heb begrip voor mensen die zeggen: is dat nou goed geregeld? 

In de laatste weken voor het congres van FNV Bondgenoten zijn er nog een aantal besluiten genomen. Die zijn niet tot alle congresgangers doorgedrongen, is ons gebleken. Dat betekent dat wij nog een hoop huiswerk te doen hebben."

Maar er waren toch tegenstemmers? Wat geven jullie hen nu extra bij de volgende stemming?

"Er zijn altijd nieuwe omstandigheden. De onderwijsbond Aob, FNV Horeca, de Kappersbond. Allemaal zeiden ze: zet die fusie door. Die informatie kregen we pas na woensdag. We zijn met de financiën aan de slag gegaan. Niet alle congresgangers waren daarvan op de hoogte. Je kunt je afvragen: was alles duidelijk? Dat was niet het geval."

Wisten de leden van FNV Bondgenoten dan niet waarvoor ze stemden?

"De leden wisten wisten dat wel. Ik zeg alleen dat een deel van de tegenstemmers niet alles wisten. Er zal altijd een deel tegen de fusie blijven. Maar een deel van de groep had toch nog een aantal vragen. Mensen zitten in zo'n zaal met een stemkastje in je hand. Dat is best een emotioneel moment. Je zegt in feite: ik hef mijn bond op als ik voor de fusie stem."

Het lijkt er nu toch een beetje op dat de tegenstemmers niet op de hoogte waren van de consequenties.

"Bij de congresdelegatie heb je mensen die heel dicht op het proces zitten en mensen die daar verder vanaf staan. Niet iedereen was op de hoogte van de financiële toezeggingen die wij hebben gedaan in aanloop naar het congres."

Gaat de fusie nu uiteindelijk door?

"Als er bij de stemming in november geen tweederde meerderheid wordt gehaald, is deze fusie echt van de baan."

Nieuwe stemming voor voorgenomen vakbondsfusie FNV | Dit moet u weten over de FNV vakbondsfusie