De voorgenomen vakbondsfusie tussen meerdere FNV-bonden krijgt een tweede kans. Er wordt in november een nieuw congres uitgeschreven voor de leden van FNV Bondgenoten, de bond die in eerste instantie tegenstemde.

Dat maakt FNV-voorzitter Ton Heerts dinsdagavond bekend.

Daarmee is de voorgenomen fusie tussen FNV Bouw, FNV Sport, Abvakabo FNV, de voormalige FNV-vakcentrale en FNV Bondgenoten niet helemaal van de baan.

"FNV moet een sterke vakbond blijven", zegt Heerts, die aangaf aan te blijven als voorzitter. "En om dat te blijven moeten we doorgaan met de vernieuwing. Overweldigend veel mensen hebben zich uitgesproken voor de fusie.''

Bij FNV Bondgenoten stemde vorige week in totaal 35 procent tegen de fusie. Er waren acht stemmen te weinig voor de vereiste tweederde meerderheid.

Volgens de FNV-voorzitter was dit onder andere een gevolg van gebrekkige informatievoorziening. "In de laatste weken voor het congres van FNV Bondgenoten zijn er nog een aantal besluiten genomen. Die zijn niet tot alle congresgangers doorgedrongen, is ons gebleken", zegt Heerts in een gesprek met NU.nl.

Respect

Heerts: ''Natuurlijk waren er ook tegenstemmers. We dienen respect te hebben voor hun argumenten en zo zal daar ook mee worden omgegaan. Alles afwegende moeten we alles op alles zetten om de fusie mogelijk te maken.'' De werknemersvoorman zei een open dialoog aan te gaan met de mensen die tegen stemden.

De nieuwe stemming wordt in november gepland zodat bij eventueel groen licht voor het nieuwe jaar de fusie in gang kan worden gezet. Volgens de vakbondsregels mag er een nieuw congres worden uitgeschreven als minimaal 10 procent van de congresgangers hier voor is. Dit was het geval, zo benadrukte FNV Bondgenoten.

Het fusieproject werd twee jaar geleden ingezet nadat de vakbond besloot te hervormen na interne ruzies. Heerts heeft zich vanaf het begin altijd vurig ingezet als voorstander van de omvorming.

Gebrek aan informatie volgens Heerts reden voor tegenstemmen | Dit moet u weten over de FNV vakbondsfusie