Het kabinet moet blijven investeren in verdere digitalisering en niet terughoudend zijn naar aanleiding van mislukte ict-projecten uit het verleden.

Daarvoor pleit Hans de Boer, voorzitter van werkgeversvereniging VNO-NCW, in een column op NUzakelijk.nl.

Er valt volgens De Boer nog veel winst te behalen in het verbeteren van de algehele kwaliteit van overheidsdiensten en in het verbeteren van het interne verkeer tussen overheden.

"Denk aan informatie-uitwisseling tussen Belastingdienst en de Kamer van Koophandel om frauduleuze informatie in het handelsregister op te sporen", zegt De Boer. Deze zogenoemde e-overheid vergt volgens hem niet aflatende inspanningen, doorzettingsvermogen en moed van diverse bewindspersonen. 

Woensdagochtend publiceert de parlementaire onderzoekscommissie een rapport over ICT-projecten bij de overheid. Die commissie, onder leiding van VVD'er Ton Elias, moet in kaart brengen wat hier wel en wat niet goed is gegaan.  De overheid heeft, zo luidt de opdracht, informatieprocessen en –stromen bij ICT(-projecten) niet op orde. 

Watervrees

De werkgeversvereniging roept het kabinet nu op "geen digitale watervrees" te tonen. 

"Wanneer het resultaat van het onderzoek enkel is dat in het vervolg elk ICT-project bij de overheid wordt gezien als een potentiële politieke bananenschil, dan komt er van de hoognodige omslag naar één waarlijk digitale overheid niets terecht", waarschuwt De Boer.

De conclusies van de commissie moet volgens hem Nederland verder helpen om de omslag naar één digitale overheid te maken. "ICT en het internet zijn game changers. Tegenhouden kan niet en is niet wenselijk."

Lees de column: Overheid, toon geen digitale watervrees