Nederlandse banken hebben minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) verzocht om hen van een groepsclaim te vrijwaren. Die hangt hen mogelijk boven het hoofd als verkoper van rentederivaten. 

Dat meldt het Financieele Dagblad (FD) op basis van notities die de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) en Rabobank bij de minister hebben ingediend. 

Minister Opstelten wil het middels een wetswijziging makkelijker maken om collectief massaschade te verhalen. De banken zouden vrezen voor schadeclaims van mkb's aan wie ze rentederivaten hebben verkocht voor 26 miljard euro.

De banken willen dat de claims per geval worden voorgelegd aan financieel klachteninstituut Kifid. Ook vragen ze de minister om hun uitzonderingspositie in het wetsvoorstel mee te nemen.

De minister is dit niet van plan. "Als er een gemeenschappelijke rechtsvraag is, kan de rechter ruimte geven voor een claim. Dat kun je dus niet bij voorbaat uitsluiten," aldus zijn woordvoerder tegen de krant.

Renteswaps

Het verzoek van de banken draait om de verkoop van zogeheten renteswaps. Dat zijn financiële producten om de variabele rente op leningen 'vast te zetten'.

Als de rente boven de afgesproken rentestand uitkomt, betaalt de bank het verschil aan het bedrijf terug. Maar omdat de rente nu heel laag is hebben veel van deze producten een negatieve waarde, waardoor ondernemers volgens claimstichtingen in financiële problemen komen.

Volgens toezichthouder AFM staan er ongeveer 17.000 rentederivaten uit bij middelgrote en kleine ondernemingen.