Vakcentrale FNV ziet weinig in de plannen van de werkgevers om een nieuw sociaal stelsel op te zetten, waarin ook zzp'ers zekerheid krijgen.

De kosten voor die zekerheid worden in de voorstellen van werkgeversclub AWVN namelijk vooral afgewenteld op werknemers in loondienst. Dat stelt FNV-voorman Ton Heerts maandag tegen de NOS.

"We hebben er honderd jaar over gedaan om een stelsel van sociale zekerheid op te bouwen", aldus Heerts. "Dat gooien we niet zo maar te grabbel."

Ook vindt de FNV-voorman dat er onderscheid moet worden gemaakt tussen zelfstandigen die ervoor kiezen om ondernemer te zijn en zzp'ers voor wie de constructie noodgedwongen is.

Heerts reageert daarmee op de plannen van AWVN-voorman Harry van de Kraats, die eerder op de dag kwam met een plan voor uniforme verzekeringen voor alle werknemers.

De werkgeversclub wil dat zelfstandigen meer zekerheid krijgen en cao's worden versoberd. Daardoor moet de kloof tussen zzp'ers en werknemers slinken.

Gemengde gevoelens

Belangenorganisatie Zelfstandigen Bouw reageerde eerder met gemengde gevoelens op het voorstel van AWVN. ''Het plan kan een oplossing bieden voor het schrijnende probleem dat nu veel zzp’ers zich niet kunnen verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid'', zei Charles Verhoef, voorzitter van Zelfstandigen Bouw.

''Maar op een verplicht aanvullend pensioen zitten zzp’ers niet te wachten. En ook niet op een WW-regeling; dat behoort tot het ondernemersrisico.''