Woonstad Rotterdam neemt jongerenhuisvester Stadswonen over van de noodlijdende woningcorporatie Vestia. Hierdoor wisselen ruim zevenduizend kamers, studio’s, appartementen en bedrijfsruimten in Rotterdam van eigenaar.

De corporaties hebben daarover een intentieverklaring getekend, maakten zij maandag bekend. De overdracht van het onroerend goed vindt naar verwachting medio volgend jaar plaats.

''De komende jaren werken wij aan duurzaam financieel herstel en leggen wij de focus volledig op onze kerntaken'', zegt Vestia-directeur Arjan Schakenbos. ''Het afbouwen van de verhuur van woningen voor studenten en jongeren is een onderdeel van ons ondernemingsplan.''

Vestia wil tot 2022 ruim dertigduizend woningen verkopen om zo weer een gezonde corporatie te worden, zonder financiële steun van de sector. Het totaal aantal woningen moet zo worden teruggebracht van ruim 96.000 naar circa 65.000.

Universiteit

Stadswonen was pas sinds 2011 onderdeel van Vestia. De jongerenhuisvester zag het licht in 1961 als stichting Studentenhuisvesting, een onderdeel van de studentenvoorzieningen van de tegenwoordige Erasmus Universiteit Rotterdam.

Woonstad is een stadscorporatie, met ruim 54.000 woningen uitsluitend in de gemeente Rotterdam. Financiële details van de deal moeten nog worden uitgewerkt. Komende maanden vindt onder meer een boekenonderzoek plaats.