Voor advies bij de verkoop van staatsbelangen in banken en verzeraars heeft Nederland in de meeste gevallen aangeklopt bij financiële instellingen die 'excessive' bonussen uitkeren.

Dat erkent minister Dijsselbloem (Financiën) in de Volkskrant.

De bonussen die de door Nederland geraadpleegde instellingen uitkeren, zitten hoog boven de normen van de Nederlandse bonuswetgeving.

Volgens de minister worden de keuzes echter gemaakt op basis van 'prijs en kwaliteit' en niet op 'nationaliteit'.

'Hoewel Nederland een streng beloningsbeleid voorstaat, is de realiteit dat beloningsculturen in andere landen niet gelijk zijn aan die in Nederland,' zegt Dijsselbloem in de krant.

Bonuswetgeving

In Nederland mogen bonussen voor topbestuurders vanaf volgend jaar niet hoger zijn dan 20 procent van het vaste salaris. Desondanks werkt de Nederlandse staat veelvuldig samen met bedrijven die niet gebonden zijn aan de Nederlandse wetgeving.

Na de nationalisering van onder meer ABN Amro en SNS Reaal heeft de Nederlandse overheid de hulp ingeschakeld van een aantal grote financiële instellingen om de verkoop van deze staatsbanken te regelen.

In veel gevallen worden daarbij zaken gedaan met partijen als BlackRock, JPMorgan Chase, UBS en Goldman Sachs. Deze bedrijven staan internationaal bekend om hun excessieve bonuscultuur.