Zaterdag 1 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Ledenparlement FNV stemt wel in met vakbondsfusie

Het ledenparlement van vakbeweging FNV heeft met een grote meerderheid ingestemd met de voorgenomen vakbondsfusie.
Door NU.nl/Edo van der Goot/ANP

Dat meldt een woordvoerster van de FNV vrijdag.

Het ledenparlement, het hoogste orgaan van de FNV, is in Den Haag bijeen om onder andere over de vakbondsfusie te stemmen.

Deze week stemden verschillende FNV-bonden over deelname aan de fusie om tot een grote, sterke vakbond te komen.

Woensdag belandde dat plan op een zijspoor nadat FNV Bondgenoten, de grootste FNV-bond, niet de vereiste tweederdemeerderheid van de stemmen behaalde. De voorstanders kwamen acht stemmen tekort. 

Daarmee is in ieder geval de voorgenomen fusie tussen FNV Bouw, FNV Sport, Abvakabo FNV, de voormalige FNV-vakcentrale en FNV Bondgenoten van de baan.

Ruzie

Het fusieproject werd twee jaar geleden ingezet nadat de vakbond besloot te hervormen na interne ruzies. FNV-voorzitter Ton Heerts heeft zich vanaf het begin altijd vurig ingezet als voorstander van de omvorming. 

Voor de vakbondsvoorman betekent de tegenslag niet definitief het einde van de plannen omdat er bij de andere bonden met grote meerderheid werd voorgestemd. De FNV-bestuurders van de verschillende bonden gaan zich de komende dagen beraden over de vervolgstappen.

''Iedereen wil dat er snel een oplossing komt'', zegt Heerts. ''Dinsdag komt daar duidelijkheid over. Ondertussen gaat het werk voor de leden gewoon door.''

Volgende week dinsdag komt de FNV naar buiten met meer informatie.


Lees meer over:

FNVton heerts

Aanbevolen artikelen